Chleb bez glutenu

Chleb bez glutenu

Za podstawowe produkty spożywcze, które znajdziemy w każdym domu, uważa się mleko, chleb, masło, czy ryż i makaron. W przypadku chleba, jeszcze jakiś czas temu było o tym głośno, że Polacy spożywają go coraz mniej, ponieważ jest mało wartościowy. Na szczęście sytuacja się unormowała i klienci coraz chętniej wybierają znacznie zdrowsze pieczywa bez zawartości glutenu. 

Z czego się robi chleby bezglutenowe? 

chleb bezglutenowy słonecznikowyJeszcze jakiś czas temu nikt nie interesował się glutenem, ponieważ mało kto słyszał o celiakii. Obecnie wiemy o niej bardzo dużo i potrafimy z nią żyć. Osoby, które są na nią chore, lub wykazują nietolerancję na ten składnik pożywienia, muszą go całkowicie wyeliminować z diety, aby objawy ustąpiły. Wiąże się to z koniecznością ciągłego sprawdzania składów każdego produktu jaki się znajdzie na naszym talerzu. Szczególnie ryzykowne jest kupowanie gotowych produktów, w których może się znajdować jawny, lub ukryty gluten na przykład w formie zagęszczaczy. Chleb bezglutenowy słonecznikowy jest doskonałym przykładem na to, że można jeść zdrowo i smacznie bez zawartości tego składnika. Gluten jest mieszanką białek naturalnie występujących w pszenicy i jej odmianach, które powodują, że ciasto jest elastyczne, miękkie i łatwo się formuje. Chleb bez glutenu opiera się przede wszystkim na mąkach bez zawartości tego składnika, czyli może to być mąka kokosowa, migdałowa, kukurydziana, ryżowa, czy gryczana. Na rynku znajdziemy przynajmniej kilkanaście gatunków mąk, które nadają sie do wypieków bezglutenowych. Słonecznik może być zmielony lub w całości dodany do chleba, a dodatkowo nim posypany. Pieczywa bezglutenowe są najczęściej bardziej wartościowo niż klasyczne wypieki z mąki pszennej których jest najwięcej w piekarniach. 

Do wypieku chleba bezglutenowego, potrzeba przede wszystkim mąki bez zawartości tego składnika oraz odpowiedniej ilości jajek, wody, lub jeszcze drożdży w zależności o rodzaju chleba. Takie wypieki można także samodzielnie przygotować w domu, ponieważ nie są one zbyt skomplikowane. Trzeba mieć na uwadze, że ciasto bez glutenu będzie się bardziej kleiło do rąk, a sam wypiek będzie odczuwalnie bardziej kruchy. Dodanie do niego wartościowych pestek jedynie zwiększa jego wartość odżywczą i sprawia, że jest jeszcze bardziej smaczny.